De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert in D groot, BWV 972

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert in D groot, BWV 972

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Richard Egarr in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Enthousiast kwam Johann Ernst van Saksen Weimar in 1713 terug uit Nederland. Hij had veel mooie muziek gehoord en ook een hoop nieuwe muziekuitgaves mee terug genomen naar Weimar. Johann Sebastian Bach, destijds 28, en in dienst van het hof in Weimar als hoforganist en kamermusicus, deelde zijn enthousiasme. Hij schreef, al dan niet in opdracht van Johann Ernst, een groot aantal concerten uit Italië om tot muziek voor orgel of klavecimbel. En als Bach iets omschreef, of eigenlijk om-werkte, dan kon hij het niet laten om er ook zijn eigen draai aan te geven. Zo ook bij dit Concert in D groot, een klavecimbelversie van Vivaldi’s Concert in D groot voor viool en orkest, RV 230 (het Negende concert uit Vivaldi’s bundel L’estro armonico).

Lees meer over BWV 972 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie