De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Vioolsonate nr. 1 in g klein, BWV 1001

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vioolsonate nr. 1 in g klein, BWV 1001

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week werd uitgevoerd door Shunske Sato.

De eerste van Bachs zes solostukken voor viool ademt de meeste rust. De toonsoort g klein klinkt op een viool puur en stabiel. De onderste twee snaren, de g- en de d-snaar, passen namelijk vanzelf in het grondakkoord, zonder dat de vingers van de linkerhand eraan te pas komen. De sonoriteit van deze lage ‘open snaren’ echoot door de hele sonate heen. Volgens de achttiende-eeuwse theoreticus Johann Mattheson was g klein “bijna de allermooiste toonsoort”. Eén die “behoorlijke ernst met montere lieflijkheid vermengt” en dus, kort gezegd, “voor gematigd klagen en gemodereerde vrolijkheid geschikt en flexibel is.” Dat lijkt precies wat Bach in deze sonate op het oog had.

Lees meer over BWV 1001 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie