De Klassieken

Kijk All of Bach: Prelude en fuga in g klein, BWV 535

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude en fuga in g klein, BWV 535

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Geen prelude zonder fuga, logisch? Toch valt te bezien of Bach dit werkenpaar samen bedacht – de prelude lijkt qua stijl meer op zijn jeugdwerken dan de fuga. De bronnen vertellen hun eigen verwarrende verhaal. Allereerst is er het Möller-manuscript, een collectie uit 1705-06 waarin Johann Cristoph Bach een snapshot neemt van zijn muzikale omgeving: Böhm, Buxtehude en Reincken, maar ook zijn jongere en nog steeds jonge broer Johann Sebastian. Die pent er zelf onder meer BWV 535a in, een simpeler en helaas incomplete versie van BWV 535 (het laatste blad is kwijt). Maar de ‘officiële’ latere versie bestaat in zoveel varianten, geen in Bachs hand, dat we maar moeilijk kunnen achterhalen hoe en wanneer hij dit jeugdwerk herzag. Blijkbaar kwamen deze prelude en fuga goed van pas in orgellessen, want we danken de kopieën vooral aan zijn goed betalende leerlingen.

Lees meer over BWV 535 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie