De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Prelude and fughetta in E minor, BWV 900

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude and fughetta in E minor, BWV 900

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Guillermo Brachetta in zijn huis in Hoofddorp.

In 1950 probeerde Wolfgang Schmieder met zijn Bach-Werke-Verzeichnis, een compleet overzicht van Bachs werken, genummerd en geordend, orde te scheppen waar vooral chaos heerst. Want sinds de eerste, verre van complete catalogus door Carl Philip Emmanuel Bach (1754) en de meer uitgewerkte poging van Forkel (1802) is Bachs oeuvre in flux. Gekende werken gingen verloren, ‘nieuwe’ (versies van) stukken doken op. Beroemde composities danken hun faam vaak meer aan hun context dan aan hun sowieso hoge kwaliteit.

BWV 900 geldt als een sterk voorbeeld. Dit power couple van prelude en fuga vormt samen met 870a, 899, 901 en 902 een kwintet dat met de opeenvolgende toonsoorten C-D-E-F-G duidelijk samenhangt. Schreef Bach ze voor het plezier, voor zijn lessen, of misschien met het oog op een publicatie als het Wohltemperirte Clavier? Zoals vaak ontbreekt een manuscript met mogelijke antwoorden, feit is dat deze werken wat lijden onder het label ‘rest’.

Lees meer over BWV 900 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie