De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: 'Oster-Oratorium', BWV 249

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: 'Oster-Oratorium', BWV 249

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in de Waalse Kerk, Amsterdam.

Dit Oster-Oratorium (paasoratorium) klonk voor het eerst op eerste paasdag van het jaar 1725. Twee dagen eerder hadden de Leipziger gelovigen de Johannes-Passion gehoord, net als 1724. Met het slotkoor ‘Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine’ waren ze huiswaarts gegaan, de Stille Zaterdag tegemoet. En toen, op zondagochtend, schalde als onmetelijk contrast een Sinfonia door de kerk met een glansrol voor drie trompetten en pauken. Voordat de zangers aan het woord komen, lijkt Bach nog Jezus’ sterven in de herinnering terug te roepen met een melancholiek Adagio in b klein voor solohobo en strijkers.

Lees meer over BWV 249 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie