Opium Atelier
AVROTROS

Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt

  1. Klassiekchevron right
  2. Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt

Eva en Lodewijk gaan deze week in de Torenkamer experimenteren met een drone voor het 'inAir' dronefestival.

Even voorstellen
Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt vormen sinds kort het duo LIFT, de plek waar ze elkaar ontmoetten bij de VRbase in Amsterdam. Lodewijk is daar kind aan huis, van jongs af aan doende met het bouwen van visuele en virtuele ervaringen. Eva maakt multi-media installaties , vaak gebaseerd op haar dromen. Ze kwam poolshoogte nemen hoe ze haar terugkerende droom; ronddwalen in haar oude poppenhuis, kon realiseren.* Er ontspon zich een gesprek waarin ze ook andere ideeën met Lodewijk deelde, die simpelweg reageerde met ‘leuk, gaan we doen’. Binnen een week draaiden ze en passant een site-specific VR filmpje, met Lodewijks drone in de museale ruimte van Arti et Amacitiae waar ze de installatie ‘no exit’ maakte en de bezoeker liet rondzwalken in de lucht door de lege ruimte. Hun combinatie maakt het mogelijk samen nieuwe werelden te ontdekken.

Wat bleek te werken: de concrete situatie leidt naar een lucide ervaring want de perceptie past zich aan, waarmee haar oude wensdroom; onzichtbaar te worden, te kunnen vliegen en te ontsnappen aan het hier en nu, werd ingelost. Het medium VR heeft hele andere kwaliteiten dan film of video; het is bijna onmogelijk op dezelfde manier een verhaal te vertellen; zonder shot en tegenshot. Wie de headset draagt, bepaalt waar hij naar kijkt. Als filmer blijf je het liefst onzichtbaar maar de 360 graden camera ziet alles. Soms helpt een beetje manipulatie, maar daar is geen garantie voor.

Torenkamerplan
Tijdens de Torenkamerweek gaan we met een drone en een 360 graden camera (VR) experimenteren hoe we op het ‘inAir’ drone festival de week daarna, de bezoeker kunnen wegvoeren uit het gebouw.

Met de drone het gebouw uitvliegen mag helaas niet vanwege de strenge wetgeving, we zullen dus een andere oplossing moeten vinden ons idee te verwezenlijken, daarmee gaan we experimenteren.

Lodewijk deinst niet terug voor technische uitdagingen, Eva niet voor het onuitvoerbare en het montageproces. Is het genoeg om de ontsnapping gestalte te geven?

De voortgang (of ondergang) van dit proces wordt gemonitord en het resultaat wordt live gepresenteerd op het InAir dronefestival.

Ster advertentie
Ster advertentie