De Ochtend
KRO-NCRV

Poetry International: ‘Je ontdekt dichters die je anders nooit gevonden had’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Poetry International: ‘Je ontdekt dichters die je anders nooit gevonden had’

There is a poem for that – dat is de leus van de 53e Poetry International. Het jaarlijkse dichtersfestival begint vandaag. Daar kan onder andere met alle aandacht geluisterd worden naar de voordrachten van Ingmar Heytze. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Nieuwe wereld

Poetry International is belangrijk om nieuwe dichters te ontdekken, die je anders nooit gevonden had, vertelt Heytze. Zelf ontdekte hij via deze weg ook verschillende dichters. "Dat is het leuke, als je iets uit een andere taal vertaald krijgt, alleen al het vertalen heeft iets magisch", vertelt hij. "Je krijgt er gewoon een wereld bij per dichter."

Voordracht als sleutel

"Een voordracht, tenminste als een dichter dat een beetje kan, is vaak de sleutel tot het werk van de dichter", zegt Heytze. Of hij zelf goed is in het voordragen van zijn gedichten, wil hij graag aan anderen overlaten. "Hoewel, ik heb het nu zo vaak gedaan."

"Er was een tijd dat ik alles wat ik gemaakt had meteen voor wilde dragen, want door de reacties merk je of wat is of niet. Ik vind het altijd een hele aardige eerste test." Ook het voorlezen aan jezelf, werkt volgens Heytze goed. “Als je het hardop leest en je denkt: wat sta ik eigenlijk te doen, dan is er waarschijnlijk nog iets mis met het gedicht."

Vandaag draagt hij een van zijn gedichten voor tijdens de openingsbijeenkomst en morgen staat Heytze op het podium met de Italiaanse dichter Marco Pelliccioli. "Ik ga dan een stuk of vijftien gedichten voorlezen die we hebben uitgezocht in overleg met poetry en die zijn vertaald."

Meer informatie

Ook in de uitzending van De Ochtend droeg Heytze een gedicht voor, genaamd Smalfilmjaren.

Smalfilmjaren


Mijn vader kijkt om in smalfilmjaren.

De projector in de kelder ratelt reepjes tijd:

de meidoorn en de goudenregen, mama, zusje,

lapjespoes, het merelnest, de duinen en de zee

waarop ik weg probeer te varen in een houten

krat, nu nog, in stilte. Mijn vader, eeuwig

buiten beeld, plakt ons leven aan elkaar.

Regie, montage. Lijm en schaar.

(Voor de liefste onbekende, 2016)

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie