De Ochtend
KRO-NCRV

Luister naar Het bittere kruid van Marga Minco

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Luister naar Het bittere kruid van Marga Minco

Op 10 juli overleed Marga Minco, schrijver van het beroemde boek Het bittere kruid, op 103-jarige leeftijd. Om haar te eren en te herdenken, heeft programmamaker Frank de Munnik het luisterboek van passende klassieke muziek voorzien. Je hoort dit muzikale luisterboek in de nacht van 21 op 22 juli van 0:00 tot 3:00 uur en daarna in de podcast Franks Klassieke Wonderkamer.

Over Het bittere kruid

Marga Minco (1920) schreef Het bittere kruid in 1957. In het boek beschrijft ze hoe ze in mei 1943 op het nippertje ontsnapt aan deportatie. Minco sluipt door een tuinpoortje haar huis aan de Amsterdamse Sarphatistraat uit en overleeft als enige van haar Joodse familie de oorlog. Haar ouders, broer en zus werden vermoord. Marga wist als onderduiker de oorlog te overleven dankzij haar ex-collega Bert Voeten, met wie ze trouwde en twee kinderen kreeg.

Minco noemde Het bittere kruid zelf een ‘kleine kroniek’, om te benadrukken dat het allemaal echt was gebeurd. Generaties scholieren zetten het op hun leeslijst. ‘Het bittere kruid’ is bovendien in de afgelopen decennia één van de klassiekers geworden van de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog.

Voor haar hele oeuvre kreeg Minco de P.C. Hooftprijs 2019. De jury vond dat ze met Het bittere kruid de Nederlandse stem was geworden in de Europese oorlogsliteratuur. Eerder kreeg ze al de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005).

Een muzikaal luisterboek

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 juli zenden we integraal het luisterboek Het bittere kruid uit tussen 0:00 uur en 3:00 uur, voorgelezen door Minco in 2006.

foto: ANP

Na de uitzending is deze speciale muzikale versie van Het bittere kruid ook terug te luisteren als bonus bij de dagelijkse podcast van Frank de Munnik: Franks Klassieke Wonderkamer:

Franks Klassieke Wonderkamer

Franks Klassieke Wonderkamer

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen

Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in vijf delen (deel 5).

‘Omdat ik overleefd heb, schrijf ik. Ik wilde mijn familie verder laten leven door over haar te schrijven’.

De door Marga Minco gelezen hoofdstukken worden afgewisseld met korte muziek.

Muziek als een witregel. Een korte, klinkende stilte.

Deel 1

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen (deel 1)

Deel 2

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen (deel 2)

Deel 3

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen (deel 3)

Deel 4

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen (deel 4)

Deel 5

Franks Klassieke Wonderkamer Special: Marga Minco leest 'Het bittere kruid' - een muzikaal luisterboek in 5 delen (deel 5)

Ster advertentie
Ster advertentie