Beluister ZaterdagMatinee-archief

24 februari 1973: Carlo Bergonzi eenmalig in Nederland

  1. Klassiekchevron right
  2. 24 februari 1973: Carlo Bergonzi eenmalig in Nederland

Bij zijn afscheid in 1977 van de Matinee op de Vrije Zaterdag noemde Hans Kerkhoff – een van de bedenkers van de serie en sinds het allereerste begin in 1961 de programmeur – in een interview trots een rijtje namen: Magda Olivero, Jon Vickers, Monserrat Caballé, Nicolai Ghiaurov, Shirley Verrett en... Carlo Bergonzi.

Allemaal operazangers van wereldniveau die in Nederland nog nooit opgetreden hadden, maar in zijn Matinee hun Nederlandse podiumdebuut beleefden. Een deel van hen zou ook nergens anders in Nederland optreden. “Maar weet u wat zo zuur is?”, vervolgde Kerkhoff in het gesprek met J. Reichenfeld in NRC Handelsblad, “Géén volle zalen!”

Carlo Bergonzi in 2009. Foto: AFP Valery Hache

Bergonzi zingt voornamelijk vroege Verdi

In het geval van Carlo Bergonzi was dat niet helemaal waar: op 24 februari 1973 was de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw vrijwel uitverkocht. En nog voor de beroemde Italiaanse tenor nog maar een noot had gezongen, was het applaus overdonderend, zo schrijven verschillende recensenten. Operaminnend Nederland kende hem immers al van zijn vele Verdi-platen – een opname met Verdi’s Attila was net verschenen. Kerkhoff had in samenspraak met de zanger vooral geput uit het vroege Verdi-repertoire, van vóór Rigoletto. Zo klonk muziek uit Giovanna d’Arco, I Lombardi, I due Foscari, Macbeth, Jérusalem, Luisa Miller en Attila. En uit de minder bekende, oorspronkelijke versie van La forza del destino, die Verdi voor St. Petersburg geschreven had. De partituur daarvan had Kerkhoff in de VARA-bibliotheek gevonden, en opgestuurd naar de zanger, die de aria ‘Qual sangue sparsi’ nog niet kende.

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 24 februari 1973

Omroep

VARA

Componisten

Giuseppe Verdi

Uitvoerenden

Carlo Bergonzi (Jácopo Fóscari; tenor), Pieter de Boer (delil; tenor), Aad de Rijk (Wurm; tenor), Michelangelo Veltri (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Omroeporkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Omroeporkest
Groot Omroepkoor
Michelangelo Veltri, dirigent
Carlo Bergonzi, tenor

Verdi - Uit Giovanna d'Arco: Inleidingskoor, Recitatief, Verhaal, Cavatine en Cabaletta
Verdi - Voorspel Jerusalem
Verdi - Uit I due Foscari: Voorspel, Recitatief en gebed
Verdi - Uit La forza del destino: Voorspel en Aria van Alvaro
Verdi - Uit Attila: Koor, Recitatief en Cavatine
Verdi - Uit Luisa Miller: Recitatief, Aria en Finale

Het concert is na drie maanden helaas niet meer beschikbaar.

Omslag: AFP Valery Hache

Ster advertentie
Ster advertentie