Avondconcert
NTR

Een muzikale reis door Brahms' Tweede pianokwartet

  1. Klassiekchevron right
  2. Een muzikale reis door Brahms' Tweede pianokwartet

Het Corneille Pianokwartet speelt een paar keer per jaar samen een programma. Door de diverse reisbeperkingen zagen ze elkaar het afgelopen jaar maar weinig. Gelukkig kregen ze de kans om toch weer samen te komen voor een concert. Op het programma een langgekoesterde wens: het Tweede pianokwartet van Brahms.

Celliste Ella van Poucke zag haar kwartetleden in juli voor het laatst, ze namen een concert op voor de Empty Concertgebouw Sessions in Amsterdam. Het zal toen een van de eerste streams zijn geweest, maar inmiddels heeft ze talloze streamconcerten gespeeld. Ze kijkt daarom uit naar het eerste concert waar weer echt publiek in de zaal kan zitten. “Ik ben blij dat de streamconcerten er zijn, want dan kun je in ieder geval iets, maar het is niet hetzelfde als spelen voor een zaal vol publiek. Die atmosfeer moeten we nu met zijn vieren op het podium zien te creëren, maar dat voelt toch een beetje alsof je zelf de slingers voor je eigen feest moet ophangen.”

Het Corneille Pianokwartet tijdens de opname van het Avondconcert met v.l.n.r.: Vassilis Varvaresos (piano), Noé Inui (viool), Lilly Maijala (altviool) en Ella van Poucke (cello)

Op het podium van de Grote Zaal van De Vereeniging in Nijmegen staat de vleugel met de klep richting de rode stoelen in de zaal. De musici spelen in de richting van een handjevol technici dat backstage de opname van de stream verzorgt. Het programma opent met een korte strijktrio van Franz Schubert. “Het is een klein juweeltje, een beetje ouverture-achtig”, legt Van Poucke uit. “Het is typisch Schubert en vrij klassiek.”

Tussen violist Noé Inui en Van Poucke in zit de Finse altvioliste Lilly Maijala die Georgy Kovalev tijdens dit concert vervangt. “Natuurlijk voegt zij weer iets anders toe. Het is net als wanneer er iemand anders aanschuift aan de eettafel. Het werkt wel verfrissend.”

Na de luchtige opening schuift pianist Vassilis Varvaresos aan en volgt het grootste kamermuziekwerk van Johannes Brahms, het Tweede pianokwartet. Het werk duurt dik vijftig minuten en voelt voor Van Poucke als een reis. “Het eerste deel is erg symfonisch geschreven, terwijl het langzame deel heel erg hemels is. Het laatste deel heeft folkloristische invloeden. Ik heb het nooit als luisteraar in een concert gehoord, ik heb het alleen een paar keer zelf gespeeld. Omdat we de andere twee pianokwartetten van Brahms al eens hadden uitgevoerd voelden de anderen er ook wel voor om deze nu ook aan ons repertoire toe te voegen.”

De opname van het Corneille Pianokwartet is op dinsdag 13 april te horen in het Avondconcert op NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie