Avondconcert
NTR

Nederlandse première van Eerste strijkkwartet van Han Lash

foto: Ryan Scherb
  1. Klassiekchevron right
  2. Nederlandse première van Eerste strijkkwartet van Han Lash

In 2020 schreef componist Han (Hannah) Lash haar Eerste strijkkwartet. Een werk waarmee ze de traditie van de grote strijkkwartetten voortzet, terwijl ze tegelijkertijd breekt met het genre. Ze schreef het werk in opdracht van onder meer de Kleine Zaal van het Concertgebouw voor het Calidore String Quartet. De Nederlandse première van het werk was live te horen in het Avondconcert.

Avondconcert - Calidore String Quartet

Al op 9-jarige leeftijd wist Han Lash dat er een carrière in de muziek voor haar in het verschiet lag. Ze speelde piano en viool, maar besloot dat ze ook harp aan haar instrumentarium wilde toevoegen. Er was alleen één klein probleem: ze had geen harp. Vastberaden stapte ze het erf van haar melkveehoudende buren op met de suggestie haar aan te nemen. Met $1,50 per uur en een beetje hulp van haar ouders spaarde ze genoeg om een instrument te kunnen kopen.

Op haar 16e begon ze haar harpstudie aan de Eastman School of Music, maar ontdekte daar dat ze de wereld van de harp te klein vond voor haar brede interesse die zich uitstrekte tot compositie, dans en piano. Ze stopte een jaar om te dansen, maar studeerde uiteindelijk af met hoofdvak compositie, om vervolgens aan Harvard te promoveren, terwijl ze ondertussen haar harpstudie afrondde aan het Cleveland Institute.

Inmiddels combineert ze in haar werk zoveel mogelijk van haar interesses. Ze verbreedt het harprepertoire met muziek voor moderne dans en stelt bij alles wat ze doet de vraag: waarom kan het geen en zijn, in plaats van of?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haar Eerste strijkkwartet schreef ze op verzoek van de Shriver Hall in Baltimore en het Concertgebouw in Amsterdam voor het Calidore String Quartet. Het vierdelige werk volgt op de traditie van de grote strijkkwartetten, maar in het derde deel laat Lash het genre compleet vallen. In dat deel zingt de cellist plotrseling, waardoor ineens tekst een rol speelt binnen een genre waar woorden oorspronkelijk juist geen rol spelen. Het doet denken aan een popsong die ineens opduikt en net zo plotseling weer verdwijnt.

Het Calidore String Quartet speelde de première van het stuk op 2 mei 2021 in de Shriver Hall in Baltimore. De uitvoering in de Kleine Zaal van het Concertgebouw was de Nederlandse première van het werk.

Ster advertentie
Ster advertentie