Avondconcert

Finale van Liszt Utrecht 2022 live in het Avondconcert

NTR
foto: Allard Willemse
  1. Klassiekchevron right
  2. Finale van Liszt Utrecht 2022 live in het Avondconcert

Op maandagavond 26 september maakte Liszt Utrecht de drie pianisten bekend die het tegen elkaar opnemen in de finale van het internationale concours. De jury koos voor Derek Wang, Yukine Kuroki en Yeon-Min Park. Zij spelen tijdens de finale op donderdag 29 september de Grosse Fantasie “Wanderer” die Liszt componeerde op muziek van Schubert. De finalisten spelen samen met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Christian Reif.

Afgelopen week gaf Liszt Utrecht ook aan vier jonge Nederlandse pianisten de kans om ervaring op te doen in de context van een internationale pianocompetitie. De zogeheten NLiszt-concerten vormden samen een kleine, aparte competitie. De internationale jury koos Radu Ratering tot winnaar. Hij speelt tijdens het juryberaad samen met het Radio Filharmonisch Orkest de Hongaarse fantasie, s.123 van Liszt.

Liszt Utrecht 2022 live te horen

De finale is donderdagavond live te horen in het Avondconcert van NTR. Presentator Beitske de Jong ontvangt Christo Lelie in de uitzending. Hij bezocht tijdens de voorrondes al diverse concerten en is de aangewezen persoon om met zijn kennis over Liszt nog wat extra duiding te geven aan het spel van de finalisten.

De finale is ook live te zien via de livestream van Liszt Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Finalisten Liszt Utrecht 2022

Yukine Kuroki won eerder in 2022 al de Dublin International Piano Competition en ook in de jaren daarvoor won ze diverse prijzen op internationale concoursen. Ze studeert aan de Showa University of Music in Kawasaki in Japan. Ze krijgt daar les van Fumiko Eguchi, een voormalig winnaar van Liszt Utrecht.

Derek Wang behaalde zijn bachelordiploma aan de Julliard School in New York en studeert daar nu verder bij Stephen Hough en Veda Kaplinsky. Hij lanceerde samen met violist Sophia Stoyanovich een podcast over Amerikaanse muziek en het leven in Amerika, The American Story.

Yeon-Min Park studeert aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover bij Bernd Goetzke. Daarvoor had ze les bij Aviram Reichert aan de Seoul National University. In 2021 won ze de George Enescu International Music Competition.

Ster advertentie
Ster advertentie