Avondconcert
NTR

De passietijd in het NTR Avondconcert

  1. Klassiekchevron right
  2. De passietijd in het NTR Avondconcert

Het Avondconcert laat de komende passietijd niet ongemerkt voorbij gaan. Hoewel de coronacrisis voor het tweede jaar op rij een streep zet door het passieseizoen, klinken er in het Avondconcert wel passies, Stabat Maters en andere concerten waarmee deze periode niet onopgemerkt voorbij gaat.

Derde akte Parsifal

Voor bas en regisseur Marc Pantus staan de weken voor Pasen al sinds zijn studietijd aan het conservatorium in het teken van de passies van Bach. "Dat is geen straf, want de muziek is prachtig, maar sinds een paar jaar heb ik een droom: een uitvoering van Parsifal op Goede Vrijdag."

Dit jaar gaan opnieuw bijna alle uitvoeringen van de passies niet door. Voor Pantus een buitenkans om eindelijk zijn wens in vervulling te laten gaan. "De laatste akte van Parsifal speelt zich af op Goede Vrijdag, traditioneel het hoogtepunt van de passietijd. Bovendien is het een prachtig stuk waar ik me graag mee wil verhouden."

De muziek is oorspronkelijk voor een zeer groot symfonieorkest geschreven, maar deze uitvoering maakt gebruik van een spannend ensemble met onder meer piano en harmonium, een combinatie die in Wagners tijd ook gebruikt werd voor uitvoeringen in huiselijke kring. De bewerking door Hugo Bouma maakt verder gebruik van onder meer twee pauken, vier plaatklokken en een basgitaar.

Stabat Maters

In het Avondconcert is tijdens de komende passietijd ook veel ruimte voor Stabat Maters. Camerata Delft koos de zetting van Luigi Boccherini voor een fantasievol programma waarin acteur Marc Krone ook vertalingen van Willem Wilmink zal voordragen. "Thematisch past het Stabat Mater van Luigi Boccherini voor sopraan en strijkkwintet perfect in de Passietijd", aldus de musici. "Gecombineerd met de vertaling van Willem Wilmink, gesproken door acteur Marc Krone die het geheel ook zal ensceneren, krijgt het concert een dramatische toevoeging en kan de ervaring voor het publiek vergelijkbaar zijn met het bijwonen van een Matthäus- of Johannes-Passion."

Het New European Ensemble combineert zelfs twee Stabat Maters in één programma, die van Arvo Pärt en de prachtige versie van Giovanni Battista Pergolesi.

Passies

Natuurlijk klinken ook dit jaar de Johannes-Passion en de Matthäus-Passion in het Avondconcert. De Nederlandse Bachvereniging speelt de Johannes-Passion onder leiding van dirigent René Jacobs. De opname is ook op Goede Vrijdag 's avonds te zien op NPO 2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Matthäus-Passion klinkt dit jaar in een bijzondere bezetting. Dirigent Johannes Leertouwer voert sinds 2013 jaarlijks de bekende Matthäus uit, maar kiest dit jaar voor een "oerversie" die door onderzoeker Rens Bijma is gereconstrueerd. Bijma raakte tijdens zijn onderzoek naar de omgang en opstelling van musici door Bach overtuigd van het feit dat Bach een vroege versie van de Matthäus schreef voor één koor en één orkest.

Agenda

Dinsdag 23 maart
Boccherini - Stabat Mater
Camerata Delft
Wendy Roobol
Marc Krone

Donderdag 25 maart
Pärt - Stabat Mater
Pergolesi - Stabat Mater
New European Ensemble

Dinsdag 30 maart
Bach - Matthäus-Passion (reconstructie Rens Bijma)
Nieuwe Philharmonie Utrecht
Diverse solisten
Johannes Leertouwer

Woensdag 31 maart
Wagner - Parsifal, derde akte (bew. Hugo Bouma)
Diverse musici

Donderdag 1 april
Bach - Johannes-Passion
Nederlandse Bachvereniging
René Jacobs
Uitzending op NPO Radio 4
Programmaboekje

Vrijdag 2 april
Bach - Johannes-Passion
Nederlandse Bachvereniging
René Jacobs
Uitzending op NPO 2

Ster advertentie
Ster advertentie