Alles over Stravinsky

Igor Stravinsky - Oren van een vos #2: Dans

  1. Klassiekchevron right
  2. Igor Stravinsky - Oren van een vos #2: Dans

In de tweede aflevering van de podcast Igor Stravinsky - Oren van een vos gaat het over de balletten van Stravinsky.

Het meest beruchte daarvan is natuurlijk Le sacre du printemps. Bij de première van de Sacre, in 1913 in het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, ontstond een rel waar later nog veel over gesproken en geschreven zou worden. Maar was het de muziek van Stravinsky die het publiek in opstand bracht? Of was het de choreografie van Vaslav Nijinsky, in combinatie met de kostuums van de excentrieke kunstenaar Nikolaj Rjorich die voor het Parijse publiek over de schreef gingen? Achteraf gezien was het laatste waarschijnlijk het geval. De choreograaf en scenograaf lieten zich inspireren door de pre-christelijke geschiedenis van Rusland, en dat deed nét iets te primitief aan. De muziek van Stravinsky wordt inmiddels gezien als een van de beste stukken van de twintigste eeuw. Dat is ook de mening van dirigent Jurjen Hempel, die in deze aflevering vertelt hoe hij door Stravinsky is beïnvloed in zijn jonge jaren.

De originele kostuums van&nbsp;<span style="background-color: inherit; color: inherit; font-family: inherit; font-size: 1rem; caret-color: auto;">Rjorich</span><span style="background-color: inherit; color: inherit; font-family: inherit; font-size: 1rem; caret-color: auto;">&nbsp;voor</span><span style="background-color: inherit; color: inherit; font-family: inherit; font-size: 1rem; caret-color: auto;"><em> Le sacre du printemps</em> zijn voor recentere uitvoeringen opnieuw vervaardigd.

Luister naar aflevering 2, "Dans", van Igor Stravinsky - Oren van een vos:

#2 - Dans

Over de lawaaiige première van Le sacre du printemps en over balletten die Stravinsky later zou componeren: Les Noces, Apollo en Orpheus.

Ster advertentie
Ster advertentie