Alles over Beethoven

5 dingen die je nog niet wist over Beethoven

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. 5 dingen die je nog niet wist over Beethoven

Waarom kijkt Beethoven altijd zo nors? En waarom weten we niet precies wanneer hij is geboren? Hoe beroemd Beethoven ook is, er valt nog van alles over hem te ontdekken. Wij hebben 5 verrassende feitjes voor je op een rij gezet.

|1| Beethoven had Vlaamse wortels

Is het nu Ludwig von Beethoven of Ludwig van Beethoven? Het antwoord zit in zijn voorouders: de opa van Beethoven kwam namelijk uit het Vlaamse Mechelen. Om hofzanger te worden verhuisde deze Louis (ook wel Lodewijck) van Beethoven in 1733 naar Bonn, de stad waar later zijn kleinzoon Ludwig geboren zou worden. Ondanks zijn Duitse nationaliteit droeg Beethoven dus het Vlaamse 'van' in zijn achternaam. Het woord 'Beethoven' verraadt trouwens iets over het beroep van zijn vroege voorouders: het zou namelijk 'bietenboerderij' kunnen betekenen. Maar het zou ook kunnen dat de eerste Beethovens uit het Belgische dorpje Bettenhoven kwamen.

|2| Hij was slecht in rekenen

Vermenigvuldigen of delen - Beethoven blonk er niet bepaald in uit. Hij had nooit de kans gekregen om goed te leren rekenen. Beethovens vader haalde zijn zoon namelijk al op z'n elfde van school, om geld te verdienen en naar het schijnt in de hoop dat Ludwig net zo'n wonderkind zou worden als Mozart. Dag en nacht moest Beethoven piano spelen. Zijn vaders droom zou uitkomen: Beethoven werd een van de beste pianisten van zijn tijd.

Een portret van Louis van Beethoven uit 1773, geschilderd door Leopold Radoux.

|3| Beethoven geloofde dat hij twee jaar jonger was dan zijn echte leeftijd

Lange tijd dacht Beethoven dat hij in 1772 in plaats van 1770 was geboren. Hij geloofde namelijk dat zijn geboorteakte was verwisseld met die van zijn oudere broer Ludwig, die als slechts zes dagen oude baby was gestorven. Nog altijd is Beethovens precieze geboortedatum onzeker. We weten alleen wanneer hij werd gedoopt: 17 december 1770. Waarschijnlijk werd Beethoven op die dag of kort daarvoor geboren: het dopen gebeurde altijd zo snel mogelijk na de geboorte. Beethoven zat er zelf dus naast wat betreft zijn geboortejaar.

|4| Hij bedacht trucjes om beter te kunnen horen

Het was een van de ergste dingen die Beethoven kon overkomen: hij werd langzaam doof. Iedere mogelijkheid greep hij aan om dat te stoppen, van (soms schadelijke) doktersbezoeken tot allerlei aanpassingen aan zijn vleugel. Zo plaatste hij er schotten op die het geluid op hem richtten, en speelde hij soms zo hard, dat zijn vleugels weleens zelfs kapot gingen. Het mocht niet baten: toen Beethoven 45 was, hoorde hij nagenoeg niets meer.

|5| Beethoven stierf tijdens een onweersstorm

"Beethoven opende zijn ogen, tilde zijn rechterhand op en keek een aantal seconden omhoog met gebalde vuist en een zeer ernstige, dreigende uitdrukking op zijn gezicht." Zo stierf de componist volgens ooggetuige en vriend Anselm Hüttenbrenner, direct na een bliksemflits en donderklap. Haast in stijl met Beethovens beruchte stormachtige karakter, zou je kunnen zeggen. Al is die reputatie waarschijnlijk wel versterkt door een levensmasker dat in 1812 van zijn gezicht is gemaakt. Veel portretten en bustes zijn daarop gebaseerd, maar tijdens het maken van zo'n masker mag je niet glimlachen, waardoor Beethoven met een norse uitdrukking is vereeuwigd.

Het levensmasker van een 42-jarige Beethoven, gemaakt in 1812.

Ster advertentie
Ster advertentie