Album van de Week

Delta Piano Trio - Origin

foto: Challenge Classicsfoto: Challenge Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Delta Piano Trio - Origin

Het Delta Piano Trio gaat op hun nieuwe album Origin zoek naar de oorsprong van drie kleurrijke werken voor pianotrio. De drie stukken op de cd van Frank Martin, Tigran Mansurian en Antonín Dvořák hebben sterke wortels in de volksmuziek.

Speellijst is niet beschikbaar.

Componisten

Frank Martin, Antonín Dvořák, Tigran Mansurian

Ensembles

Delta Piano Trio

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

-

Frank Martin, Tigran Mansurian en Antonín Dvořák
Delta Piano Trio
CD: Origin
Challenge Classics CC 72901

foto: Challenge Classics

Vaak is het beluisteren van een muziekwerk een ontdekkingsreis naar een bepaalde oorsprong, die vertaald wordt in geluid. Frank Martin, Tigran Mansurian en Antonín Dvořák componeerden elk kleurrijke werken voor pianotrio. Op de cd Origin onderneemt het Delta Piano Trio ontdekkingsreizen naar deze drie sprankelende klankwerelden.

Toen een Iers-Amerikaanse weldoener hem vroeg een werk te schrijven op basis van Ierse volksliederen, greep Frank Martin dit als een uitgelezen kans. In zijn Trio sur des mélodies populaires irlandaises combineert hij eigenlijk twee zoektochten die hem op dat moment bezighielden: muziek uit verre culturen en ritme.

De Armeense componist Tigran Mansurian geeft in zijn 5 Bagatellen voor pianotrio een diepere betekenis aan het idee dat de kleinste dingen de grootste betekenis kunnen hebben in het leven. Elke bagatelle klinkt als een glashelder moment waarop de waarheid zich openbaart.

Zoals veel kunstenaars uit de Romantiek ontwikkelde de Tsjechische componist Antonín Dvořák zijn eigen muzikale taal door de liefde voor de volksmuziek van zijn vaderland. Zijn unieke stijl is een smeltkroes van allerlei karakteristieke elementen van muziek en dans uit zijn geliefde Bohemen en het klassieke idioom. Een schoolvoorbeeld daarvan is zijn beroemde Pianotrio nr. 4, gebaseerd op de 'dumky', een droefgeestige Slavische volksballade.

Ster advertentie
Ster advertentie