Adventskalender

Ontdek alles over de Messiah van Händel

  1. Klassiekchevron right
  2. Ontdek alles over de Messiah van Händel

De Messiah van Händel is een van de meest uitgevoerde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Maar wat maakt dit groots opgezette oratorium over het leven en sterven van Jezus zo geliefd? Hoe slaagt Händel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek?

Lex Bohlmeijer is erin gedoken met dirigent, violist en Messiah-kenner Johannes Leertouwer. Wat blijkt? Messiah is net zo'n groots meesterwerk als de Matthäus-Passion van Bach. In 4 podcasts laat Johannes je, met zijn viool in de hand, kennismaken met alle fijnzinnige details zonder de grote lijn uit het oog te verliezen.

Luister aflevering 1

Dirigent en violist Johannes Leertouwer schetst, met viool op schoot, hoe virtuoos Händel de komst van Jezus ‘schildert’. Een spel van licht en donker waarin de mens in duisternis rondwaart, engelen vliegen en de hemel open gaat.

#1 - Verkondiging en geboorte

Koor en orkest van De Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes leertouwer
Sopraan: Stefanie True
Alt: David Allso
Tenor: Nick Pritchard
Bas: William Gaunt

Luister aflevering 2

Violist en dirigent Johannes Leertouwer buigt zich over deel 2 van de Messiah. Daarin klinkt verraad, verdriet en wanhoop. En blijft het volk maar mekkeren als domme schapen, terwijl de Messias sterft.

#2 - Lijden en sterven

Koor en orkest van De Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes leertouwer
Sopraan: Stefanie True
Alt: David Allso
Tenor: Nick Pritchard
Bas: William Gaunt

Abonneren op de podcast kan in onze NPO Radio 4-app via 'podcasts', via Spotify, Google & Apple Podcasts. Aflevering 3 komt 13 december online.

Podcast Messiah

Ster advertentie
Ster advertentie