Actueel

Programma Mahler Festival 2020 bekend

  1. Klassiekchevron right
  2. Programma Mahler Festival 2020 bekend

Het programma voor het Mahler Festival 2020 is bekend! Dan klinken alle symfonieën van Gustav Mahler in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Vandaag werd bekend wie welke symfonie gaat uitvoeren.

100 jaar Mahler Festival
Van 8 tot en met 17 mei 2020 wordt het Mahler Festival voor de derde keer georganiseerd. De eerste keer vond bijna 100 jaar geleden plaats in 1920 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Willem Mengelberg als chef-dirigent. Pas in 1995 werd het festival voor de tweede keer georganiseerd. En we kunnen ons nu verheugen op een derde keer.

Een reis door Mahlers universum
Op 10 concerten in 10 dagen worden alle symfonieën van Mahler uitgevoerd. Of je daar niet een beetje Mahler-moe van wordt, vroeg het NRC vorige week nog aan de directeur van het Concertgebouw, Simon Reinink. 'Juist niet!,' was zijn reactie. 'Het is een once in a lifetime kans om alles na elkaar te horen op aaneengesloten avonden en zo in een roes de reis te maken door Mahlers universum – van de flageoletten van de Eerste symfonie naar het wegstervende 'Adagio' van de Tiende symfonie.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het Concertgebouw: Symfonie nr.1 door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz

Toporkesten
Mahlers werk wordt tijdens het festival uitgevoerd door onder meer de vier toporkesten die Mahler zelf dirigeerde: het New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Jaap van Zweden, kersverse chef-dirigent van het New York Philharmonic, zal met zijn orkest het festival openen met Mahlers eerste twee symfonieën. De Wiener en Berliner Philharmoniker nemen respectievelijk onder leiding van Daniel Barenboim en Kirill Petrenko Symfonie nr.4 tot en met nr.6 voor hun rekening. Het Gustav Mahler Jugendorchester onder leiding van Daniel Harding en het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer zetten de Achtste en Tiende symfonie op de lessenaar. En het Koninklijk Concertgebouw Orkest is in eigen huis natuurlijk ook van de partij: zij maken de cyclus compleet met hun uitvoering van de Derde en Negende symfonie.

Zo veel mogelijk concerten worden gestreamd en er zijn zelfs plannen om de concerten op een groot scherm op het Museumplein te tonen.

Ster advertentie
Ster advertentie