Actueel

Broers Jussen vragen aandacht voor muziek van vervolgde componist Leo Smit

  1. Klassiekchevron right
  2. Broers Jussen vragen aandacht voor muziek van vervolgde componist Leo Smit

De broers Lucas en Arthur Jussen hebben zich opgeworpen als ambassadeurs van de Joodse componist Leo Smit. Smit is in de Tweede Wereldoorlog vermoord in Sobibór. Zijn muziek was in de vergetelheid geraakt, maar de pianobroers willen zijn muziek weer onder de aandacht brengen.

De broers kregen de muziek van Leo Smit in handen na een optreden in het Concertgebouw. Ze belden met de Leo Smit Stichting, die kennis verzamelt en verspreidt over componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. "Hoe kan het dat we dit niet kenden? Dit is fantastische muziek", aldus de broers. "Nu nemen zij de muziek van Leo Smit zoveel mogelijk de wereld in en spelen het op hun concerten. Zij vinden het waard dat deze muziek nog gehoord wordt”, vertelt presentatrice Margriet Vroomans in een interview met NPO Radio 1.

Wie was Leo Smit?

Leo Smit (1900-1943) studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in muziek van onder anderen Maurice Ravel en Igor Stravinski. Hij schreef tientallen stukken. In 1943 werd hij met zijn vrouw getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibór. Daar zijn zij direct om het leven gebracht door de nazi's.

Ontdek meer over deze componist in de eerste aflevering van de podcastserie Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog. Margriet Vroomans brengt verhalen van componisten en musici uit de Tweede Wereldoorlog.

Aflevering 1

Deze podcast komt tot stand in nauwe samenwerking met de Leo Smit Stichting.

Ster advertentie
Ster advertentie