Actueel

Maak kennis met Lahav Shani

  1. Klassiekchevron right
  2. Maak kennis met Lahav Shani

Afgelopen weekend was het zover: Lahav Shani werd geïnaugureerd als nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Met zijn 29 jaar is hij de jongste chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest. Maak kennis met Lahav Shani!

Veelkleurigheid en vurige jazzritmes

Opnamedatum

donderdag 23 november 2017

Omroep

MAX

Componisten

Johannes Brahms, Maurice Ravel, Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Lahav Shani (Dirigent), Francesco Piemontesi (piano)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantiek, Moderne muziek

Locatie

De Doelen, Rotterdam

Lahav Shani op NPO Radio 4
Op vrijdag 28 september is de Hart & Ziel Bus gestart in Rotterdam met de stemtour door Nederland. Floris Don, programmeur bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, schoof aan bij de uitzending in de bus om te vertellen over Lahav Shani. Het interview sloot af met de nieuwe chef-dirigent zelf over zijn favoriete Hart & Ziel muziek.

En op donderdag 27 september sprak Lahav Shani in Podium over zijn plannen als chef-dirigent.

Op 21 oktober wordt een van de inauguratieconcerten uitgezonden in het Zondagmiddagconcert.

Stroomversnelling
Lahav Shani begon zijn carrière in zijn geboorteland Israël: hij soleerde als pianist bij het Israëlisch Filharmonisch Orkest en later werd hij daar assistent-dirigent. Zijn loopbaan als dirigent raakte in een stroomversnelling toen hij in 2013 de internationale Gustav Mahler Conducting Competition won. Al gauw stond hij voor grote orkesten: zo werd hij vaste gastdirigent bij de Wiener Symphoniker en eerder dit jaar maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest, zowel in de gedaante van pianist als dirigent. Vanaf 2020 wordt hij artistiek directeur van het orkest waar hij ooit begon, het Israëlisch Filharmonisch Orkest.

Chemie
Lahav Shani volgt in Rotterdam de Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin op. Toen Shani in 2016 voor het eerst voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest stond, was er meteen een klik. 'In de pauze van de eerste repetitie heb ik meteen mijn verloofde opgebeld,' vertelde hij in het NRC. 'De chemie was zó bijzonder… ik zei: 'Ik hoop vurig dat ze me vragen als hun chef." En na dat concert werd hij inderdaad door het orkest voorgedragen als nieuwe chef-dirigent - unaniem.

Inauguratie
Met twee concerten is Lahav Shani geïnaugureerd als nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het programma was divers: de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj, het Tweede scherzo van de minder bekende componist Léon Orthel en het Derde pianoconcert van Beethoven. Als solist nam Shani de beroemde pianist Daniel Barenboim mee, die een mentor voor hem is geweest. 'Ik leerde hem kennen toen ik net was begonnen met dirigeren, in het eerste jaar van mijn studie,' aldus Shani. 'Ik heb zo veel opgepikt van zijn kennis en zijn ervaring. Maar tegelijkertijd leerde ik ook van hem hoe je je instinct moet volgen. Dat je de muziek eerst helemaal doordacht moet hebben, om vervolgens tijdens de uitvoering ervan precies te doen wat op het moment goed voelt.' Het is duidelijk dat Lahav Shani hard op weg is van veelbelovend naar toonaangevend.

Omslag: Hans van der Woerd

Ster advertentie
Ster advertentie