Actueel

Boekentip van Lex Bohlmeijer

  1. Klassiekchevron right
  2. Boekentip van Lex Bohlmeijer

Welk boek neem jij mee op vakantie? Een dikke pil of juist een korte dichtbundel? Deze zomer kom je te weten welke boeken de Radio 4 presentatoren gaan lezen. Wie weet zit er iets voor je tussen, zoals dit boek, getipt door Lex Bohlmeijer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het boek Alfa

Toen Ivo Michiels in 1963 Het boek Alfa publiceerde, kon hij niet bepaald op veel applaus rekenen. Niemand zou het willen lezen. Daarvoor was het veel te moeilijk en veel te modern.

Toch raakte Michiels met dit vreemde boek vol rare metaforen, ellenlange zinnen en beelden uit koortsige dromen bij veel lezers een trillende snaar. Het boek alfa wist een steeds groter publiek van avontuurlijke lezers voor zich te winnen, maar bleef altijd wel een soort cultboek. Die term doet nochtans geen recht aan het overweldigende meesterwerk dat Het boek Alfa is.

Ivo Michiels (1923-2012) was het pseudoniem dat de Antwerpse schrijver Henri Ceuppens voor zichzelf had gekozen.
In zijn vroegste romans – zoals Het vonnis (1949) en Kruistocht der jongelingen (1951) – was er nog een sterk autobiografische component aanwezig. Die verdween naar het achterplan op het einde van de jaren vijftig. Michiels vond dat een auteur zichzelf telkens opnieuw moest heruitvinden, en vanaf Het afscheid (1957) ging hij op zoek naar steeds nieuwe manieren om zichzelf literair uit te drukken.
Het boek Alfa (1963) was het eerste deel van een cyclus die nog drie andere romans omvat: Orchis militaris (1968), Exit (1971) en Dixi(t) (1979). Tussen deel drie en deel vier verscheen ook nog Samuel o Samuel (1973). Tussen 1983 en 2001 werkte hij zijn tiendelige Journal Brut uit. Michiels was ook scenarioschrijver en essayist.
Michiels stierf in Le Barroux, het Zuid-Franse toevluchtsoord waar hij meer dan twintig jaar heeft gewoond.
Ster advertentie
Ster advertentie