Actueel

Dirigent Gennady Rozhdestvensky (87) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Gennady Rozhdestvensky (87) overleden

De Rusissche dirigent Gennady Rozhdestvensky is op 87-jarige leeftijd overleden.

Tijdens zijn meer dan een halve eeuw omspannende carrière was Rozhdestvensky – die ook pianist en componist was – chef-dirigent van een groot aantal orkesten: het orkest van het Bolsjojtheater in Moskou, het BBC Symphony Orchestra, de Wiener Symphoniker en het Royal Stockholm Philharmonic.

Zijn repertoire was breed, maar Rozhdestvensky was het meest bekend om zijn interpretaties van Russische componisten, zoals Dmitri Shostakovitsj, Sergej Prokfjev, Sofia Goebaidoelina en Alfred Schnittke.

Hij dirigeerde regelmatig in Nederland. Hij leidde concerten van het Residentieorkest (o.a. De Vierde symfonie van Matthijs Vermeulen tijdens het Holland Festival 1997), het Radio Filharmonisch Orkest in 1999 met de Faust-Kantate ‘Seid nüchtern und wachet’ van Schnittke. En in 1997 dirigeerde hij het Concertgebouworkest bij een openluchtconcert in het Vondelpark. ‘Met een lange populair-klassieke potpourri als toegift bracht Rozhdestvensky op de zwoele zomeravond het publiek tot groot enthousiasme en massaal meezingen in Sousa's mars The Stars and Stripes Forever,’ aldus NRC Handelsblad.

Beluister een opname uit 2002 waar Gennady Rozhdestvensky het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert. Op het programma Symfonie nr.1 van Charles Ives en Symfonie nr.12, op.112, "Het jaar 1917" van Dmitri Sjostakovitsj.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 17 juni 2018

Omroep

VARA

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Charles Ives

Uitvoerenden

Gennady Rozhdestvensky (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam


KLASSIEK GEEFT: GUN ALLE KINDEREN EEN INSTRUMENT

Tot en met 29 juni staat NPO Radio 4 in het teken van Klassiek Geeft, een initiatief dat als doel heeft om de muzikale ontwikkeling van alle basisschoolkinderen te stimuleren.

Gun alle kinderen een instrument
Wil jij kinderen een betere muzikale ontwikkeling geven? Gun ieder kind een instrument en kom nu zelf in actie: doe een donatie of vraag een muziekstuk aan.

Doneer hier voor Klassiek Geeft

Ster advertentie
Ster advertentie