Actueel

Terugblik op het Gergiev Festival

  1. Klassiekchevron right
  2. Terugblik op het Gergiev Festival

30 jaar Gergiev & Rotterdam
Van 13 t/m 16 september vond het Gergiev Festival plaats. Dit jaar stond het Rotterdamse evenement in het teken van een bijzonder jubileum: 30 jaar geleden stond de Russische dirigent Valery Gergiev voor het eerst voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanwege die speciale band was het thema van deze 23ste editie '30 jaar Gergiev & Rotterdam.' De meest uiteenlopende muziek kwam voorbij: van Mahler en Wagner tot een wereldpremière van Goebajdoelina - kortom, een spectaculair festival.

Het Gergiev Festival op NPO Radio 4
Natuurlijk was er op NPO Radio 4 van alles te horen over en van het festival. Iets gemist? Beluister alles hier!

De Ochtend van 4 (7.00-9.00 uur)
Op 13 september, de dag van de start van het festival, interviewde Niels Heithuis artistiek coördinator Floris Don over de wereldpremière van Goebajdoelina en meer.

4 de Middag (14.00-16.00 uur)
Om alvast in de stemming te komen voor het festival klonk van maandag tot en met vrijdag in het Middagconcert een deel van een archiefopname met Valery Gergiev. Beluister hier de uitzendingen.

Podium (16.00-19.00 uur)
Op 11 september vertelden twee leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest anekdotes over Gergiev. Beluister de verhalen van hoornist Martin van der Merwe (sinds 1974 bij het orkest) en tubaïst Hendrik Jan Renes (sinds 1988 bij het orkest).

Valery Gergiev zelf was aan de telefoon op 12 september om te vertellen over '30 jaar Gergiev & Rotterdam.'

Avondconcert (vanaf 20.00 uur)
In de uitzending van 16 september tekende het St. Petersburg Mariinsky Theater Orkest voor de uitvoering van Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy en de Zesde symfonie van Mahler.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 14 september 2018

Omroep

NTR

Componisten

Claude Debussy, Gustav Mahler

Uitvoerenden

Valery Gergiev (Dirigent)

Ensembles

Orkest van het Mariinsky Theater

Tijdperken

Moderne muziek, Romantiek

Locatie

De Doelen, Rotterdam

De veelbelovende wereldprèmiere van Goebajdoelina's Cantate 'Uber Liebe und Hass' (versie 2018) stond in de uitzending van 17 september naast L'histoire du soldat van Stravinski. Het podium was onder andere voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

maandag 17 september 2018

Omroep

NTR

Componisten

Igor Stravinsky, Sofia Goebajdoelina

Uitvoerenden

Mikhail Petrenko (bas), Mikhail Vekua (tenor), Irina Churilova (sopraan), Vladimir Moroz (bariton), Valery Gergiev (Dirigent), Koor van het Mariinsky Theater, Vladimir bariton] Moroz

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Moderne muziek

Locatie

De Doelen, Rotterdam

Ster advertentie
Ster advertentie