Actueel

Muzikaal geweld om de wesp te bestrijden

  1. Klassiekchevron right
  2. Muzikaal geweld om de wesp te bestrijden

Oh jee. Het wespenseizoen staat op het punt van losbarsten. Volgens het AD zijn er in de maand juli al zo'n 6.000 meldingen van wespennesten binnengekomen bij De Bestrijdingsbrigade. En dan moet het ergste nog komen! Wij hebben tips én een prikke(le)nde klassieke speellijst voor je om de wespentijd door te komen.

Volgens directeur Martijn Wijbenga haalt het bestrijdingsbedrijf zo'n 200 wespennesten per dag weg. Dat zijn er maar liefst 70 meer (per dag!) dan vorig jaar. Deze toename valt toe te schrijven aan de extreem warme en droge zomers van de afgelopen jaren, en de wat zachtere winter. Dat belooft wat voor augustus, traditioneel de wespenmaand. "In de komende weken worden de nesten massaal verlaten en ontstaan er grote plagen van agressieve wespen," aldus Wijbenga tegen het AD. En daar kijken wij niet heel erg naar uit ?.

Prikkelbare lijst

Wist je dat de prikkelbare zoemer niet alleen een bron van irritatie kan zijn, maar ook van inspiratie? Denk aan de ouverture uit The wasps van Vaughan Williams, De vlucht van de hommel van Rimsky-Korsakov, en je lijkt zelfs gezoem te horen in Danza ritual del fuego van Manuel de Falla. Insecten prikkelen het muzikale brein. En om de wespenmaand iets draaglijker te maken: een paar mooie noten om de angel uit augustus te halen.

Insecten in klassieke muziek

Tips tegen wespen

Tip 1: blijf rustig. Ga niet wild om je heen zwaaien. Je bent geen dirigent, en waarschijnlijk maak je de wespen alleen maar boos. Plus: als je een wesp dood maakt, dan komt er blijkbaar een geur vrij, die weer andere wespen aantrekt en prikkelbaar maakt.

Tip 2: er zijn bepaalde geuren waar wespen slecht tegen kunnen. Denk aan kruidnagel en azijn (of een combinatie van deze twee). Maar ook sinaasappel en/of citroen met kruidnagels, een citronellakaars en lavendel vinden ze niet fijn ruiken. Hetzelfde geldt voor een gesnipperde ui, brandende koffie (neem een schaaltjes koffie en steek deze aan, zodat die gaat smeulen) en wierook.

Bron: ad.nl

Ster advertentie
Ster advertentie