Actueel

Opium TorenkamerEXPO: Mini-Art can move your heart

  1. Klassiekchevron right
  2. Opium TorenkamerEXPO: Mini-Art can move your heart

Vijftig kunstenaars werkten afgelopen jaar op uitnodiging van het NPO Radio 4-programma Opium, in De Torenkamer van VondelCS in Amsterdam. Tijdens de vierde editie van de TorenkamerEXPO, van 6 juli tot en met 15 juli 2018, komt hun werk samen in een grootse, of moeten we zeggen kleine overzichtstentoonstelling? Want hoe krijg je vijftig kunstwerken in een beperkte tentoonstellingsruimte?

MiniatuurMuseum
De Rotterdamse style profiler Ellie Uyttenbroek is curator van de TorenkamerEXPO en bedacht een opvallend en vernieuwd concept als oplossing: ze opent een miniatuurmuseum. Het bestaat uit twee enorme maquettes waarin iedere kunstenaar een eigen zaaltje heeft waar zijn of haar kunstwerk als miniatuur wordt tentoongesteld.

In het MiniatuurMuseum geeft Uyttenbroek vijftig kunstenaars de ruimte en wordt een jaar Torenkamer Kunst in één blik zichtbaar. Zoals de sculpturen van Mathieu Klomp, ontwerpen van Billie van Katwijk, fotografie van Lana Mesic, muziek van Gerson Main en verhalen van Vincent van Meenen.Zo ging gistarist, zanger, schrijver en theatermaker Gerson Main aan de slag met een project dat een drieluik moet worden. Een muziekalbum, een theatervoorstelling en een poëziealbum met als thema het ouder worden in een jonger wordende wereld. Mathieu Klomp maakt normaal grote sculpturen, meestal beeldengroepen, maar experimenteerde in De Torenkamer met een kleiner formaat. Iets dat een detail van een grotere groep kan worden of misschien wel iets op zichzelf staand.

En de uit Kroatië afkomstige Lana Mesic werkte tijdens haar verblijf in De Torenkamer aan een cross-stick portret van een bankier. Een project wat ze was gestart tijdens haar verblijf in Londen waarbij ze bankiers in The City interviewde om hun wereld beter te begrijpen. De resultaten van deze en de andere kunstenaars zie je tijdens de TorenkamerEXPO. Naast het MiniatuurMuseum zijn er tijdens de expositie ook workshops en optredens.

Workshops
Tijdens de TorenkamerEXPO, die gratis te bezoeken is, worden er ook een aantal workshops gegeven. Zoals de workshop hutten bouwen van Tessa Hendriks, de workshop druktechnieken en schilderen van Dewy Elsinga en tot slot de workshop Waacking (een urban dansvorm) van Junadry Leocari. Een overzicht van de workshops vind je in de agenda van VondelCS, waar je je ook gelijk kan aanmelden.

Opgesloten in De Torenkamer
In De Torenkamer van VondelCS krijgt elke week een andere jonge kunstenaar de kans om te werken zonder de afleiding van dagelijkse prikkels. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending van Opium op NPO Radio 4 en elke vrijdag haalt Andrea van Pol of Jan Mom de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie