Actueel

5x bijzondere items uit het archief van de New York Philharmonic

  1. Klassiekchevron right
  2. 5x bijzondere items uit het archief van de New York Philharmonic

Als oudste orkest van Amerika heeft de New York Philharmonic op zijn zachtst gezegd een rijkgevulde archiefkast. Met ruim 1700 partituren, bijna 14.000 programmaboekjes en uren aan historisch beeldmateriaal, is het bíjna onmogelijk om een selectie te maken van de meest bijzondere items. Toch is het archivaris Barbara Haws gelukt. Vlak voordat ze na meer dan 30 jaar afscheid neemt bij de New York Philharmonic, selecteert ze voor de New York Times haar favoriete stukken.

Beethovens Zevende met aantekeningen van Mahler en Toscanini
"Mijn favoriet is de partituur van Beethovens Zevende, voorzien van een aantekening uit 1909 van Mahler. In 1929, toen Toscanini de partituur in handen kreeg, uitte hij zijn verbazing over de wijzigingen en aantekeningen van Mahler met de woorden 'unworthy of such a musician'."Dvoráks manuscript 'Uit de nieuwe wereld' uit 1893
"Een klassiek voorbeeld van hetgeen waar alle componisten en orkesten doorheen gaan bij het uitvoeren van een nieuw stuk."


Leonard Bernsteins dirigeerdebuut uit 1943
"Waarschijnlijk de laatste keer dat Leonard Bernstein staat vermeld als vervanger."


Founding constitution van de New York Philharmonic uit 1842
"Opvallend dat een groep muzikanten niet direct begint met repeteren voor het eerste concert, maar dat ze liever eerst een overeenkomst opstellen."


Bernsteins reactie op een klacht uit 1966
"Het is fascinerend om te zien dat het gedrag dat jaren geleden als onbeleefd werd gezien, vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld is. Deze reactie van Bernstein laat heel goed zien hoe geïrriteerd hij kon worden van klachten over zijn programma."


Heb je de smaak te pakken? Grasduin hier door het volledige online archief van de New York Philharmonic.

Foto's: Archief New York Philharmonic


Ster advertentie
Ster advertentie