Actueel

Poëzieweek: dichter Ramsey Nasr over klassieke muziek

  1. Klassiekchevron right
  2. Poëzieweek: dichter Ramsey Nasr over klassieke muziek

In deze poëzieweek nemen we een duik in de favoriete klassieke muziek van Ramsey Nasr. Ramsey is schrijver, essayist, acteur, regisseur en vertaler, maar bovenal een begenadigd dichter. Hij was van 2009 t/m 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland. In 2013 sloot hij zich aan bij het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam en in 2015 won hij de Louis d’Or voor zijn vertolking van Howard Roark in The Fountainhead.

De keuze van Ramsey Nasr
In 2012 deelde Nasr vijf van zijn favoriete klassieke werken in de rubriek Het Klassieke Hart van het NPO Radio 4-programma De Klassieken. Hij kreeg klassieke muziek niet van huis uit mee; zijn belangstelling groeide tijdens zijn studietijd aan de Toneelschool. Naar eigen zeggen groeide zijn interesse toen uit tot een obsessie. Grote verzameldrift en minutieus uitpluizen van levens van componisten zijn daarvan het gevolg.

Beluister hier de keuzes van Nasr in 'Het Klassieke Hart'.

1. J.S. Bach - ‘Ave Maria’ en ‘Den Tod niemand zwingen kunnt’/‘Jesus Christus, Gottes Sohn’ uit Cantate BWV.4
Die verzamelwoede heeft geresulteerd in stapels werken en opnames van Bach, waarbij Nasr zich steeds weer verbaast over de verschillende klanken van de componist.

2. Rossini - Sonate voor violen, cello en contrabas nr. 1 in G gr.t
Nasrs liefde voor muziek komt regelmatig terug in zijn geschreven werk. Zoals het gedicht op de ‘Vierde Symfonie’ van Mahler dat hij schreef in opdracht van het Koninklijk Concertgebouw Orkest; zijn tweede favoriete werk.

3. Gombert - Je prens congie
Voor het derde werk richtte Nasr zich op de tekst van muziek – hij luistert namelijk veel, graag en aandachtig.

4. Sjostakovitsj - Symfonie nr. 14: IV. Le Suicidé
De vierde keuze was van zijn lievelingscomponist: Sjostakovitsj. In het vierde deel van de ‘Veertiende Symfonie’ zitten indrukwekkende gedichten, die Nasr steeds weer weten te ontroeren.

5. Boccherini - Concert voor cello en orkest nr. 8: I. Allegro Moderato
De smaak van Ramsey Nasr varieert van 16e-eeuwse Vlaamse koormuziek tot zwaardere werken van Sjostakovitsj. Zijn laatste keuze ging niet om een componist, maar om een solist: cellist Anner Bijlsma.

Eind 2016 presenteerde Nasr het NPO Radio 4-programma 'Een Goedemorgen Met'. Eén van zijn keuzes was het lied ‘Enta Omri’ (Jij bent mijn leven) van Mohammed Abdel Wahab en Ahmed Shafik Kamal. Beluister hier de volledige uitzending en lees mee met 'Enta Omri'.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie