Kijktip: de 10 beste documentaires over klassieke muziek
- Klassiek
- Kijktip: de 10 beste documentaires over klassieke muziek
Even genoeg van nieuwsbulletins en talkshows? Bekijk dan eens een van deze documentaires over klassieke muziek.
Wij selecteerden de 10 beste klassieke muziekdocumentaires, gratis te bekijken via NPO Start:
1. Bernard Haitink – de Mysterieuze Maestro (2019)
De BBC volgt de wereldberoemde Nederlandse dirigent Bernard Haitink in de voorbereidingen op zijn afscheidsconcert in 2019. Haitink en zijn collega's blikken terug op zijn internationale carrière. Wat is het geheim van de 91-jarige maestro?
2. Ida Haendel - I am the violin (2004)
De Poolse Ida Haendel was een van de meest kleurrijke violisten. Deze documentaire van Paul Cohen toont haar op ruim 80-jarige leeftijd met haar schoothondje Decca, terugblikkend op haar carrière die startte toen ze als 3-jarige een viool in handen kreeg.
3. De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (2016)
Cherry Duyns volgt dirigent Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus-Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, en over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.
4. Om de wereld in 50 concerten (2014)
In 2013 reisde het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Heddy Honigmann reisde mee naar Buenos Aires, Soweto en Sint-Petersburg en laat zien hoe de musici van het Concertgebouworkest de harten van mensen in andere culturen veroveren.
5. Nelsons no. 5 (2015)
De Letse dirigent Andriss Nelsons geldt als een bescheiden en vriendelijke man, maar waar het zijn vak betreft is hij gepassioneerd. Regisseur Carmen Cobos volgde Nelsons en het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de repetities van de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. De Vijfde symfonie is een meesterwerk waardoor Nelsons zelf - als jonge, in de Sovjet Unie wonende musicus - diepgaand beïnvloed werd.
6. Piazzolla, the Years of the Shark (2018)
De Argentijnse bandoneonist en componist Astor Piazzolla was de grote vernieuwer van de tango. Hij had een veelzijdige carrière, vooral in Europa en de Verenigde Staten, maar was in eigen land een controversieel figuur. Piazzolla's kinderen geven voor het eerst een bijzonder inkijkje in het privéleven en de gedachtewereld van dit muzikale genie.
7. Maestri (2017)
Nederland kent een unieke dirigentenopleiding: de prestigieuze master Orkestdirectie. Jaarlijks melden zich hiervoor honderden jonge dirigenten uit de hele wereld aan, slechts twee studenten worden aangenomen. Twee dirigenten worden gevolgd van de eerste audities tot de eerste keer dat ze de Vijfde symfonie van Beethoven mogen dirigeren.
8. De stem van de meester (2013)
Dirigent Geert van den Dungen ontdekte in de twaalfjarige koorknaap Oscar Verhaar een uitzonderlijk zangtalent. In de jaren die volgen wordt Geert Oscars belangrijkste zangleraar, maar dan begint Oscar een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Wat betekent dat voor de band tussen leerling en mentor?
9. Marco, de weg terug (2015)
Iedereen kende Marco Bakker als geliefde operetteprins. Tot dat fatale ongeluk in 1997. Alles veranderde. Hoe moet je als mens verder? In dit intieme portret zien we hoe het Marco de afgelopen jaren privé en professioneel vergaan is en hoe de nasleep van het ongeluk zijn tol geëist heeft.
10. In search of Chopin (2014)
Chopins graf in Parijs blijft een bedevaartsoord en zijn muziek zorgt nog altijd voor uitverkochte concertzalen wereldwijd - maar wie was deze man precies die doodsbang was om op te treden voor publiek, die zijn thuisland Polen ontvluchtte naar Parijs om nooit meer terug te keren? Een grappig, hartverscheurend en inspirerend portret.
Heb je de smaak te pakken? Met een abonnement op NPO Plus kun je nóg meer klassieke muziekdocumentaires en concerten bekijken, zoals Maria by Callas of Itzhak.