Fragment

Langs de randen van Klassiek: Moondog

  1. Fragmentenchevron right
  2. Langs de randen van Klassiek: Moondog

Op woensdag scheert podiumredacteur Bas Hagemeijer langs de randen van klassiek. Hij laat bijzondere muziek horen van componisten en musici die de grenzen van klassieke muziek oprekken, of er soms misschien zelfs nét overheen gaan. Al is dat maar net aan wie je het vraagt. Vandaag: Moondog, de excentrieke figuur die gekleed als een viking rondzwierf door New York en vooral op Sixth Avenue platen verkocht of poëzie voordroeg.

Na een ongeval met een stuk dynamiet raakte hij op zijn 16e blind. Toch liet hij zich er niet van weerhouden om een carrière als componist na te streven. Hij was grotendeels autodidact, maar leerde ook het een en ander uit boeken toen hij in Memphis aan de universiteit studeerde. In 1943 verhuisde Moondog naar New York waar hij als componist en dichter werkte. Hij ontmoette componisten en dirigenten als Leonard Bernstein en Arturo Toscanini en hij liet zich inspireren door de jazzmusici die hij leerde kennen.

In de jaren 70 verhuisde hij naar Duitsland waar hij introk bij de familie van Ilona Sommer. Zij begeleidde hem bij de commerciële kant van zijn werk als componist. Moondog overleed in 1999 en ligt begraven in Münster.