Fragment

Componist Alexander Raskatov over zijn 5 sterren opera "Animal Farm"

foto: Milagro Elstakfoto: Milagro Elstak
  1. Fragmentenchevron right
  2. Componist Alexander Raskatov over zijn 5 sterren opera "Animal Farm"

De recensenten zijn unaniem: de allerhoogste waardering voor "Animal Farm", de opera van de Russische componist Alexander Raskatov en regisseur Damiano Michieletto momenteel bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Je moet tegen een stootje kunnen als je de opera Animal Farm gaat zien. De voorstelling speelt zich af in een slachthuis. Openingsbeeld: varkens, koeien en paarden - zangers met dierenmaskers op - zitten in kooien, te wachten tot ze worden gedood…. Mannen lopen rond met bebloede schorten en hakmessen…

Animal Farm, afgelopen vrijdag in première, is dan ook geen vrolijke opera, maar zeker actueel. Componist Raskatov: “Mijn opera Animal Farm is werkelijkheid in het Rusland van nu.”

Inspiratie uiteraard het gelijknamige boek van George Orwell uit 1945, over boerderijdieren die de meedogenloze boer verjagen en de controle overnemen… onder het motto: 'Alle dieren zijn gelijk'. Maar dan blijken de varkens ware dictators. Componist Alexander Raskatov werd gevraagd muziek te componeren bij dit grimmige verhaal.
Zaterdag 11 maart op deze zender bij Opera Live.

Biografie

Alexander Raskatov is een Russische componist met Joodse wortels. In 1978 studeerde hij af aan het conservatorium in Moskou. De expedities die hij in die periode naar afgelegen gebieden in Rusland maakte, om daar volksmuziek te verzamelen en op te nemen, maakten op hem de meeste indruk. Het bood hem een dieper begrip van wat de menselijke stem is. In 1994 verliet hij Rusland en vertrok naar Duitsland en later naar Frankrijk.
Hij maakte in Nederland in 2010 naam met de opera "A Dog's Heart".