Fragment

Opera op viool en piano? Dat kan uitstekend volgens violist Mathieu van Bellen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opera op viool en piano? Dat kan uitstekend volgens violist Mathieu van Bellen

Een opera zonder zangers, zonder orkest, zonder mooi decor. Wat houd je dan nog over? Veel, vindt violist Mathieu van Bellen. Samen met pianist Mathias Halvoresen bewerkte hij de kolossale opera Salomé van Richard Strauss tot een intiem stuk voor piano en viool. Morgenavond, donderdag 27 juli om 20.00 is de première in zijn eigen concertzaal Muziekhaven in Zaandam.

Mathieu en Mathias deden dit eerder ook met Puccini's opera's La Bohème en Tosca. De reacties waren positief: mooie recensies in de Britse media en enthousiaste reacties van Duits publiek. "We hebben gemerkt dat het verhaal heel belangrijk wordt en sterker overkomt op het publiek. De tekst wordt geprojecteerd, dus het publiek leest als het ware met de muziek mee, dat is een bijzondere ervaring."

Waarom een opera tot op het bot 'uitkleden'?
"In eerste instantie voor onszelf. We wilden operamuziek, die we amper kennen, beter leren kennen en gewoon voor ons plezier. Nu we hebben ervaren dat het publiek het ook waardeert is dat natuurlijk een enorme stimulans om door te gaan."