Fragment

Vandaag in Podium op Zaterdag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vandaag in Podium op Zaterdag

We zijn er tot zeven uur met muzieknieuws, met nieuwe CD’s en met uitstapjes naar poëzie, film en cross-over.

Film; ‘Light of My Life’ van Casey Affleck, hij schets een wereld waarin vrouwen door een pandemie zijn uitgestorven, op de dochter van de hoofdpersoon na……Met een fraaie soundtrack van Daniel Hart.

Poëzie; dit jaar is het 150e geboortejaar van Henriette Roland Holst, Nederlands grootste dichteres en politica van de eerste helft van de 20e eeuw. We horen haar stem uit het radioarchief.

Cross-over; 25 jaar geleden werd het Britse herenkwartet The Hilliard Ensemble op slag bekend bij een groot publiek. En daarmee markeerde hun muziek het opkomende verschijnsel van de cross-over waarbij oude muziek met nieuwe klanken werd gemengd. Dat succes had alles te maken met de Noorse jazzsaxofonist Jan Garbarek, die zich in 1993 zich bij wijze van experiment bij hun voegde. Het ECM label had meteen een hit te pakken. De CD Officium -opgenomen in een Oostenrijks klooster met heel veel galm- raakte een gevoelige snaar, de CD sloot bovendien aan bij de trend van spirituele muziek.Vijf jaar geleden stopte het Britse The Hilliard Ensemble, op hun afscheidstournee nodigden zij Jan Garbarek nogmaals uit. Van deze laatste keer is een live opname gemaakt, opgenomen in een basiliek in de Chiesa della Collegiata dei Santi Pietro e Stefano in Bellinzona in Zwitserland.

foto Jan Garbarek & Hilliard Ensemble


Concerttips