Fragment

Het gesprek - Laura Lubbers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Laura Lubbers

Brecht van Hulten praat met Laura Lubbers over haar podcast De Spanjestrijders en ik

Jongeren van nu staan voor grote uitdagingen in een steeds complexer wordende wereld. Hoe kunnen we onze idealen waarmaken in een wereld die soms zo onrechtvaardig lijkt? In de podcast De Spanjestrijders en ik onderzoekt podcastmaker Laura Lubbers de rol van idealisme in deze tijd. Aan de hand van de verhalen van twee Nederlandse Spanjestrijders uit de jaren '30, vraagt ze zich af wat jonge mensen van nu bereid zijn op te offeren voor hun idealen.

Jaap Gons en Jenny Schaddelee zijn allebei twintigers als in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt. Ze besluiten, net als honderden andere Nederlanders en tienduizenden mensen van over de hele wereld, naar Spanje te gaan om de Republiek te beschermen tegen het oprukkende facisme van generaal Franco. Gedreven door hun idealen, vechten ze mee in land waar ze nog nooit zijn geweest.

Vijftig jaar later zijn deze Spanjestrijders geïnterviewd door geschiedenisstudenten. En veertig jaar daarna belanden de cassettebandjes met die interviews in de handen van Laura Lubbers. Als jonge programmamaker, even oud als Jaap en Jenny destijds waren, raakt Lubbers gefascineerd door deze verhalen en begint ze na te denken over haar eigen verantwoordelijkheid en idealen in een wereld die opnieuw op een kruispunt staat.

In de podcast De Spanjestrijders en ik wordt de luisteraar meegenomen in de persoonlijke verhalen van Jaap en Jenny, waarbij ze hun ervaringen delen met gevoel, humor en verdriet. Daarnaast gaat Lubbers via gesprekken met experts, een Oekraïne-ganger en klimaatactivisten op zoek naar manieren om zelf actie te ondernemen in de wereld van vandaag.