Fragment

Het gesprek - Eva Keuris

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Eva Keuris

Annemieke Bosman praat met schrijfster Eva Keuris over haar roman Alledaags geweld.

Alledaags geweld
Van de ene op de andere dag wil Heleens zoon Jonah haar niet meer zien. Heleen begrijpt er niets van, maar kan niet anders dan Jonahs contactverbod respecteren.
Na een jaar belt hij haar. Inmiddels is hij verhuisd naar een dorp bij haar in de buurt en heeft hij een nieuwe vriendin, Floor, die zwanger is van hun zoontje. Alsof er niets gebeurd is maakt Heleen ineens weer onderdeel uit van Jonahs leven. Ze kan het goed vinden met Floor, die zich wat verloren voelt in het dorp, zonder rijbewijs, zonder werk, met kind.
Floor neemt Heleen in vertrouwen over haar relatie, die niet altijd zo liefdevol is als het op Instagram lijkt. Terwijl Floor twijfelt of haar escalerende ruzies met Jonah normaal zijn of een symptoom van een toxische relatie, wordt Heleen geconfronteerd met de naakte waarheid over haar huwelijk met Jonahs overleden vader en over hoe dat Jonah heeft gemaakt tot wie hij is.
Alledaags geweld is een indringende roman over hoe menselijk onvermogen van generatie op generatie wordt doorgegeven en steeds in een andere vorm terugkeert.

Eva Keuris (1978) schrijft voor verschillende tv-series, film en theater. Met haar debuut Over het spoor won ze de BookSpot Schaduwprijs 2018. In 2020 verscheen de tiendelige Storytel Original Het zwarte water, die inmiddels ook is uitgebracht in Vlaanderen en Duitsland.