Fragment

Het gesprek - Ahmet Polat

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Ahmet Polat

Brecht van Hulten in gesprek met fotograaf Ahmet Polat.
Polat cureerde samen met FOAM de tentoonstelling 'A Play of Light and Shadow' in FOAM in Amsterdam.
De tentoonstelling is een eerbetoon aan de vooraanstaande fotojournalist en drijvende kracht in de Turkse fotografie, Ara Güler, ook wel The Eye of Istanbul genoemd.

De tentoonstelling 'A Play of Light and Shadow' dient als getuigenis van de rijke geschiedenis van Turkije en biedt een blik op de ontwikkelingen van het land. De beweging van migratie, de industrialisering en modernisering in het land. Daarnaast vereeuwigde hij talrijke beroemde kunstenaars en politieke figuren tijdens zijn illustere carrière zoals Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Salvador Dalí en James Baldwin. Dit jaar bestaat de Turkse Republiek 100 jaar, een moment van reflectie.

De tentoonstelling van Ara Güler is het middelpunt van Kısmet, een initiatief dat is opgezet en ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Studio Polat en FOAM. Het meerjarige project is gebaseerd op de langdurige culturele, diplomatieke en economische banden tussen Turkije en Nederland. Kısmet onderzoekt de complexe en rijke elementen van de Turkse visuele cultuur, gezien door het perspectief van verschillende generaties beeldmakers.