Fragment

Het gesprek - Martin Hierck en Paula

foto: Martin Hierckfoto: Martin Hierck
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Martin Hierck en Paula

Brecht van Hulten in gesprek met fotograaf Martin Hierck en Paula over fotoboek Paula.
In november werd het boek Staying in coming out van fotograaf Martin Hierck gelanceerd. Zijn filmisch aandoend boek vertelt het verhaal van Paula, die op 63-jarige leeftijd het ouderlijk huis, een statig bovenhuis in Amsterdam-Zuid moet verlaten. Hier wordt het verleden gekoesterd. Of misschien wel: vastgeklampt. Deze plek verlaten is, na zestig jaar, een huizenhoog obstakel voor Paula. Omdat ze er lang een geheim met zich meedroeg. Niemand die het wist. Na jaren worstelen besloot ze uit haar ei te kruipen. Fotograaf Martin Hierck portretteerde er het leven van de laatste bewoonster. De dagelijkse routine. Huiskat Sil. De moeite van loslaten. Paula klampt zich vast aan spullen en de herinnering. Gaat het boek haar helpen loslaten?

Drie jaar lang volgde Martin Hierck Paula op de voet. Een periode waarin een bijzondere band en vriendschap voor het leven tussen Paula en Martin ontstond. ”Een band die het fotograferen van Paula een stuk makkelijker maakte. Wat heb ik een respect voor Paula, die na een periode van aarzelen, haar huis voor mij openstelde en mij toeliet in haar leven”, aldus Martin.
Journalist Jean-Pierre Geelen haakte aan om Paula’s verhaal in woorden te schetsen, zoals geen ander dat kan. Paula zelf zet de foto’s die Martin van haar maakte daarnaast extra kracht bij met haar schitterende poëzie.