Fragment

Het gesprek - Martin Koolhoven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Martin Koolhoven

Annemieke Bosman in gesprek met Martin Koolhoven over het nieuwe seizoen De kijk van Koolhoven.

Na twee succesvolle seizoenen is Martin Koolhoven terug met een derde reeks van zijn aanstekelijke filmcolleges op televisie. In zes nieuwe afleveringen van De kijk van Koolhoven maakt de speelfilmregisseur aan de hand van scènes uit bekende meesterwerken en cultklassiekers uit de filmgeschiedenis de kijkers wederom deelgenoot van zijn liefde voor cinema.

In De kijk van Koolhoven geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is bovenal liefhebber. In navolging van Martins enthousiaste en expressieve vertelstijl is de vorm van De kijk van Koolhoven al even beeldend. Met behulp van de nieuwste film- en bewerkingstechnieken verschijnt Koolhoven zelf soms speels in scènes van de films die hij bespreekt.

De filmcolleges zijn onderverdeeld in verschillende genres en thema’s. De nieuwe serie begint met een aflevering die geheel is gewijd aan de Coming of age-film. Daarna volgen de afleveringen Vampiers, Transformatie, Dystopia, Waanzin en Sport. In De kijk van Koolhoven komen onder meer titels voorbij als Stand By MeDraculaThe Matrix, Blade RunnerOne Flew Over The Cuckoo’s NestTitane en A League of Their Own.

Martin Koolhoven
Martin Koolhoven (Den Haag, 25 april 1969) geldt als één van de meest getalenteerde en gerespecteerde regisseurs van Nederlandse bodem. Hij werd bekend met Het schnitzelparadijs en boekte eveneens succes met Oorlogswinter, een verfilming van het boek van Jan Terlouw. De controversiële western-thriller Brimstone werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’.