Fragment

Het gesprek - Stefan van Raaij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Stefan van Raaij

Annemieke Bosman praat met  Stefan van Raaij, directeur van het Cobra Museum in Amstelveen, over de tentoonstelling Grenzeloos en vrij die daar te zien is. 

Met de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Van Gogh brengt het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen 120 kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars samen in verrassende combinaties. Aanleiding is de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging (1948 – 1951).

Met een parade aan namen wordt in Grenzeloos en vrij de Cobra kunst in relatie tot (tussen) voorlopers, tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars getoond. Door de kunstwerken naast of dichtbij elkaar te plaatsen ontstaan nieuwe dwarsverbanden en perspectieven op de betekenis van Cobra kunst. Cobra kunstenaars zoals Appel, Constant, Alechinsky, Corneille, Jorn, Götz, Van der Gaag, worden samen getoond met voorlopers zoals Van Gogh, Picasso, Beckmann, Schwitters, Klee, Miró, Munch. Daarnaast zijn werken te zien van tijdgenoten zoals Pollock, Katzuo Shiraga, Dubuffet en Willem de Kooning en meer recente kunstenaars zoals Baselitz, A.R. Penck, Martha Jungwirth, Jean-Michel Basquiat, Tal R, Cecily Brown en Eva Räder.