Fragment

De Grote Poëzieprijs - Jens Meijen

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Grote Poëzieprijs - Jens Meijen

Opium maakt deze week de genomineerden bekend voor De Grote Poëzieprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De winnaar van 20.000 euro wordt op 25 april bekend gemaakt in een live-uitzending vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam.

Jens Meijen is de vijfde kanshebber met Sunset Industries (De Bezige Bij) Dit schreef de jury over zijn bundel:

Jens Meijen presenteert mensheid als een sunset industry: de hoogconjunctuur gepasseerd en nu in verval. We lezen fenomenale en bovenal zintuiglijke beelden die een consequente semantische wereld tonen, met elementen uit de religie en mythologie. Het gebruikt de geschiedenis als verhaal: ‘als ik hun verhalen niet vertel/ben ik medeplichtig aan hun einde’/.  Het zijn stuwende gedichten die een hybride vorm van proza en poëzie uitwerken. Nooit wordt de klimaatcrisis belerend weergegeven, maar droomachtig en surrealistisch. Het perspectief van de hond Levka die de crisis gadeslaat ontroert, ‘(...) en er dringt een blaffend licht/door de gordijnen/ als om te zeggen dat het reeds gebeurd is,/dat alles aan het water toebehoort’/

In het bijgesloten audiofragment draagt Jens Meijen een gedicht voor uit zijn bundel. De muziek die je hoort is Organum van componist Max Richter.