Fragment

De Grote Poëzieprijs - Merel van Slobbe

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Grote Poëzieprijs - Merel van Slobbe

Opium maakt deze week de genomineerden bekend voor De Grote Poëzieprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De winnaar van 20.000 euro wordt op 25 april bekend gemaakt in een live-uitzending vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam.

Merel van Slobbe is de vierde kanshebber met De maan schijnt feller in de metaverse ( De Arbeiderspers) Dit schreef de jury over haar debuutbundel:

"Hier vinden we een ontroerende bundel die de lezer meeneemt op de zoektocht van het lyrisch ik naar intimiteit en verlangen in een digitaal tijdperk. Er is een centrale plaats voor het vrouwenlichaam ingeruimd, met een videospelpersonage (Princess Peach), avatars,  en popmuzikante Lana del Rey. In deze metaverse wordt essay en poëzie op intelligente wijze vermengd, zo koppelt Van Slobbe theorieën over het antropoceen van Timoty Morton en Donna Haraway  aan verwijzingen uit liedteksten en films. De maan en de nacht zijn als symbolen voor het scherm, eenzaamheid en een parallelle wereld. Er vindt een mooie versmelting van het lyrisch ik met een avatar plaats: ‘we omhelzen elkaar/en transformeren in een datawolk/ (...)this is synthetic salvation.’

In het bijgevoegde audiofragment draagt Merel van Slobbe voor uit haar eigen bundel. De muziek die je hoort is een bewerking door het Vitamin String Quartet van het nummer Videogames van Lana del Rey, een artieste die ook een rol speelt in de gedichten uit De maan schijnt feller in de metaverse.