Fragment

De Grote Poezieprijs - Sofie Verdoodt

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Grote Poezieprijs - Sofie Verdoodt

Opium maakt deze week de genomineerden bekend voor De Grote Poëzieprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De winnaar van 20.000 euro wordt op 25 april bekend gemaakt in een live-uitzending vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam.

Sofie Verdoodt is de derde kanshebber met Anker, kruis, hart (PoëzieCentrum) Dit schreef de jury over haar bundel.

Grote thema’s als dood, rouw, leven, liefde en erotiek worden zinnelijk en persoonlijk verwoord met een mooie en dwingende ritmiek. Via de prachtige metaforen tilt Verdoodt het persoonlijke op naar een universeel niveau: ‘De as die men verstrooien zal, is het bewijs/van de brand die we waren.’ De bundel is een coherent geheel: elk van de vier delen is gewijd aan een levensfase , bijzonder  en ontroerend is de tweede reeks over het moederschap. Het bevat talloze fijne verbindingen tussen de vier delen, met motieven die terugkomen. De bundel heeft neo-romantische trekjes, met verwijzingen naar het stoïcisme, die nergens sentimenteel aandoen. Het tijdloze slotgedicht ‘Ultima Thule’ is een subliem slotvers, een eerbetoon aan ‘jou en jou en jou’: een ode aan een gestorven geliefde, een kind maar ook aan de lezer.

In het bijgesloten audiofragment draagt Sofie een gedicht voor uit haar eigen bundel. Je hoort muziek van Blue Chemise, door Sofie zelf uitgekozen bij dit gedicht.