Fragment

Het gesprek - Dick van den Toorn en Aike Dirkzwager

foto: Rogier Wilemsfoto: Rogier Wilems
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Dick van den Toorn en Aike Dirkzwager

Annemieke Bosman in gesprek met acteur Dick van den Toorn en Aike Dirkzwager.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat?  Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?
De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie?

De voorstelling De kwestie Sjostakovitsj  van BEER Muziektheater gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan. In De kwestie Sjostakovitsj  kruipt Dick van den Toorn in de rol van Sjostakovitsj. René Groothof en Yari van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. Aike Dirkzwager regisseert de voorstelling. De tekst is van de onlangs overleden theatermaker Helmert Woudenberg.