Fragment

De Grote Poëzieprijs - Peter Verhelst

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Grote Poëzieprijs - Peter Verhelst

Opium maakt deze week de genomineerden bekend voor De Grote Poëzieprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De winnaar van 20.000 euro wordt op 25 april bekend gemaakt in een live-uitzending vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam.

Peter Verhelst is de tweede kanshebber met Zabriskie (De Bezige Bij). Dit schreef de jury over zijn bundel:

Zabriskie is het filmische laatste dystopische deel van de trilogie, die begon met Zon (2019) en 2050 (2021). 7 ‘voyages’ door woestijnen (Zabriskie Point), zingende bergen, tuinen en prehistorische wouden, zich afspelend in wat de eindtijd zou kunnen zijn. Het bevat een haast omgekeerd scheppingsverhaal, boordevol met verwijzingen naar film, beeldende kunst en dans. Dit is een bezwerende bundel die de taal viert, vol dromen, visioenen, gezangen en rituelen: ‘met als een droom iets esthetisch te maken van de ondergang’. Na leeuwen in Zon vinden we in deze bundel het sneeuwluipaard, een dier dat in ons allen zit en een verwijzing vormt naar de Bijbel, symbool hier voor het menselijke verlangen, ‘een verhevigde vorm van helderheid en tegelijk duizeling’/. 

In het bijgesloten audiofragment draagt Peter een gedicht voor uit zijn eigen bundel. Gevolgd door muziek die hij zelf aandroeg bij zijn werk. Psalm 16 gezongen door de Assyrische geestelijke Seraphim Bit-Kharibi en zijn koor.