Fragment

Het gesprek - Alexander Reeuwijk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Alexander Reeuwijk

Annemieke Bosman praat met schrijver Alexander Reeuwijk over zijn boek Oog in oog met de goden. 

Centraal in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum staat een bronzen godenbeeld van Nataraja, de dansende Shiva. Al de eerste keer dat Alexander Reeuwijk het middeleeuwse beeld uit Zuid-India zag staan, raakte hij erdoor gefascineerd. Zodanig dat hij besloot op onderzoek uit te gaan. Hij bezocht bibliotheken en archieven, musea en tempels, en consulteerde experts in binnen- en buitenland om het beeld letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk op de huid te zitten.
Parallel aan deze zoektocht portretteerde Reeuwijk een hedendaagse familie van Zuid-Indiase beeldenmakers bij wie hij de afgelopen jaren veelvuldig verbleef. Oog in oog met de goden is een saga van vier generaties die zich staande proberen te houden op het Indiase platteland, dat met ongekende kracht de moderniteit in wordt gekatapulteerd, terwijl zij prachtige bronzen beelden blijven maken.

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver en reiziger. Hij publiceerde eerder boeken over de evolutietheorie, Indonesiƫ (shortlist Jan Wolkers Prijs) en Iran. Voor de Universiteit Leiden stelde hij het internationaal bekroonde Voyage of Discovery samen, over de collecties van de Asian Library. Hij is een veelgevraagd interviewer en moderator en de vaste recensent van het programma Vroege Vogels.

IMG_4110