Fragment

Het gesprek - Joost van Hezik

foto: Tibor Dingelstadfoto: Tibor Dingelstad
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Joost van Hezik

Annemieke Bosman in gesprek met regisseur Joost van Hezik.

Donderdag begint op NPO 3 een nieuwe reeks Telefilms. Een van deze films is de film De Vaandeldrager VIJF van Joost van Hezik.

Bij de onthulling van Rembrandts De Vaandeldrager in het Rijksmuseum, stormen vijf gemaskerde figuren binnen en gijzelen het kunstwerk van 175 miljoen euro. Ze dreigen het schilderij te vernietigen tenzij hun vriendin Debbie, een slachtoffer van het Toeslagenschandaal, haar dochter om twaalf uur terugkrijgt. Ondertussen verbergen de staatssecretaris van Cultuur, zijn woordvoerster en de museumdirectrice zich in het toilet, waardoor de actievoerders in een onverwachte gijzelingssituatie belanden die Nederland in spanning houdt.

Joost van Hezik: Het is winter 2021. Terwijl Nederland opnieuw in lockdown gaat, de horeca en de gehele culturele sector op instorten staat, kondigt de regering aan voor 157 miljoen euro Rembrandts beroemde doek ‘De Vaandeldrager’ aan te schaffen. Samen met het Rijksmuseum heeft de Nederlandse Staat de andere kopers overboden en neemt het De Vaandeldrager over uit de collectie van de Rothschilds. “Een zeer belangrijke aankoop”, volgens minister Van Engelshoven. Dat de timing en het bedrag van deze aankoop tot verontwaardiging zou leiden leek haar totaal te verrassen. Deze film is losjes gebaseerd op dit nieuwsfeit en neemt vervolgens een fictieve afslag naar deze gijzeling.Met deze film wil ik de Nederlandse samenleving een spiegel voorhouden. Een grappige maar niet al te fraaie spiegel, waarin we zien hoe iedereen meedraait in een systeem waar alle menselijkheid uit is verdwenen.