Fragment

Het gesprek - Jessica Gorter over The Dmitriev Affair

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Jessica Gorter over The Dmitriev Affair

Annemieke Bosman praat met filmmaker Jessica Gorter over haar nieuwste film The Dmitriev Affair.

The Dmitriev Affair
Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten: geheime massagraven met duizenden geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven.

Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: ‘Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.’ Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen samenspant Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht.


Jessica Gorter
Jessica Gorter studeerde regie-documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als zelfstandig filmmaker. Ze had eerder succes met documentaires als De rode ziel (2017) en 900 Dagen (2011)