Fragment

Het gesprek - Casper Bleumers en Frits Wagenvoorde

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Casper Bleumers en Frits Wagenvoorde

Annemieke Bosman in gesprek met Casper Bleumers en Frits Wagenvoorde, vertalers van 'Levensherinneringen Louis Spohr'.
Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt deze maand dit zelfportret van Louis Spohr, die ook wel de Duitse Paganini wordt genoemd! 

Louis Spohr (1784-1859) is een van de weinige grote musici van wie we een autobiografie bezitten. Deze boomlange ‘Duitse Paganini’ was in heel Europa beroemd als violist, pedagoog, componist en dirigent. Hij was een van de eerste dirigenten die een orkest leidde met een dirigeerstokje en niet meer als violist vanaf de concertmeestersstoel. Zijn symfonieën, opera’s, kamermuziek en vioolconcerten markeren de overgang tussen klassieke en romantische muziek.

In zijn memoires leren we een zelfbewuste, beminnelijke virtuoos kennen. Beeldend beschrijft hij tournees per koets en boot door heel Europa, van Londen tot Sint-Petersburg, van Hamburg tot Rome. Naast zijn ontmoetingen met historische figuren als Beethoven, Paganini, Goethe en Napoleon, noteert hij ook enkele dramatische gebeurtenissen uit zijn persoonlijke leven.

Het boek biedt niet alleen een fascinerende reis door het muzikale leven van de vroege negentiende eeuw maar zijn tevens het verslag van Spohr's streven om muziek van vrolijk divertissement te verheffen tot een echte kunstvorm.

Deze uitzending wordt samen gemaakt met NTR Podium en er zal livemuziek te horen zijn van violisten Tjeerd Top en Ursula Schoch die al twee albums opnamen met muziek van Louis Spohr, een derde is in voorbereiding.