Fragment

Het gesprek - ontwerper en kunstenaar Floris Hovers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - ontwerper en kunstenaar Floris Hovers

Annemieke Bosman praat met ontwerper en kunstenaar Floris Hovers over de tentoonstelling De wereld van Floris Hovers in het Drents Museum.

Van 1 juli tot en met 13 augustus 2023 presenteert het Drents Museum De wereld van Floris Hovers. Deze solotentoonstelling van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976) toont een veelheid aan kleurige fantasiesteden, skylines, miniatuurvoertuigen, houten dieren en meubels. Hovers nodigt de bezoeker uit in zijn bijna volmaakte eenvoudige wereld, waar alle ruimte is voor verbeelding.

De ontwerpen van Hovers verrassen door hun eenvoud. In zijn werken speelt hij met materialen, kleuren, vormen en constructies. Hovers begint met observeren, onderzoeken en schetsen, waarna hij al gauw overgaat tot het maken. Door te zoeken naar balans komt hij tot de essentie. Het herkenbare ontwerp wat overblijft, spreekt tot de verbeelding van de kijker. Zo treedt Hovers op een speelse manier de volwassen wereld tegemoet, waarbij hij continu zoekt naar een evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek.

In alles wat Hovers ontwerpt en maakt is het proces net zo belangrijk als het eindresultaat. Hij construeert zijn werken met basismaterialen, zoals hout, restmateriaal en honingraatkarton. Inspiratie haalt Hovers uit vintage houten speelgoed uit de voormalige Oostbloklanden, maar ook uit architectuur. Het zijn vaak simpele, grove industriële vormen en functionele constructies die hem aanspreken.