Fragment

Het gesprek - Annemarieke Willemsen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Annemarieke Willemsen

Annemieke Bosman in gesprek met Annemarieke Willemsen, archeoloog en conservator Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
In het Rijksmuseum is een grote tentoonstelling die je meeneemt op een tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. 
In de tentoonstelling zijn meer dan vierhonderd objecten te zien uit heel Nederland, en ook ver daarbuiten. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij, evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput. Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco (Milaan) en een astrolabium uit het Landesmuseum Kassel in Duitsland.