Fragment

Janneke van der Wijk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Janneke van der Wijk

Janneke van der Wijk (1971) is sinds 2011 directeur van het Conservatorium van Amsterdam (CvA), een van de leidende conservatoria in het internationale muziekveld. Het CvA werkt nauw samen met topinstituten over de hele wereld, onder meer in de Verenigde Staten, Brazilië, China, Rusland en uiteraard met veel instituten in Europa. Het CvA heeft alle genres in huis: Klassiek, Jazz, Pop, de Opleiding docent muziek, Oude muziek, Nieuwe muziek, de Dutch National Opera Academy, de Amsterdam Electronic Music Academy, Orkestdirectie en de Nationale opleiding voor jong toptalent (de Sweelinck Academie en het Junior Jazz College). Tevens is Van der Wijk bestuurlijk actief; ze is vice-voorzitter en bestuurslid van Méér Muziek in de Klas en zit in de Raad van Toezicht van de Stichting Omroep Muziek en de Raad van Toezicht van ITA (Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam). Ook zit ze in de besturen van de Cello Biënnale Amsterdam en het Prinsengrachtconcert.  

In 2007 werd ze de eerste directeur van Muziek Centrum Nederland (MCN), het nationale sectorinstituut voor de muziek, dat tot stand kwam door een fusie van Donemus, Gaudeamus, het Nationaal Pop Instituut, de gezamenlijke jazzinstellingen en de Kamervraag. Van 2005 tot 2007 was Van der Wijk directeur van de Kamervraag, het nationale genre-instituut voor de klassieke en kamermuziek.  
Janneke van der Wijk begon haar studie bij muziekwetenschap en stapte vervolgens over naar pedagogiek en onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde af op een onderzoek naar de geschiedenis van het Amsterdams Conservatorium en de professionalisering van het Nederlands muziekleven tot 1940.